Aannemingsbedrijf T.B.G. BV

Het feit dat 2Jours (Calculatiebureau Journée) zelf ook met het calculatiepakket werkt, heeft voor aannemingsbedrijf T.B.G. bv de doorslag gegeven om het te gebruiken. “Ze komen uit de praktijk. Dan ben je veel meer bekend met het pakket. Je weet wat er in de bouwcalculatie gevraagd wordt. Het is geen programma dat gemaakt is door makers, die alleen maar affiniteit met ICT hebben”, zo zegt Alwin Berends van T.B.G. bv. Ruim vijf jaar calculeert hij met het programma van 2Jours.

"Calculatieprogramma 2Jours gemaakt door mensen met ervaring"

Tijhof, Berends, van Gerrevink, daar staat T.B.G. voor. Het zijn de namen van de oprichters van het aannemingsbedrijf, in 1982. Dhr. Tijhof is inmiddels gestopt. “Maar die man is 72, dan mag het ook”, lacht Alwin Berends. Alwin Berends is de zoon van één van de oprichters en maakt sinds 12 jaar ook deel uit van het bedrijf.

T.B.G. bv is voornamelijk gericht op kleinbouw. “90 procent van onze klanten is particulier. We (ver)bouwen eigenlijk alles in en rondom het huis. Van een binnendeur tot een hele woning.” Alwin kent het bedrijf van A tot Z: “Ik doe eigenlijk alles: werkvoorbereiding, calculatie, tekenwerk, klantcontact, klussen opnemen, opleveringen en ik timmer ook nog gewoon mee.”


 

Alwin adviseert het pakket van 2Jours omdat ...

… “je er snel mee kan calculeren. Het levert zeker tijdwinst op. Elk uurtje dat je ’s avonds niet hoeft te rekenen, scheelt weer. Bovendien is het contact goed. Ook als je problemen hebt.”

Overstappen van Excel naar 2Jours

Zes jaar terug calculeerden ze bij T.B.G. nog in een Excel-sheet. Maar dat kostte volgens Alwin veel tijd: “Je moet elke regel die je maakt, opnieuw intypen. Je bent meer een typiste dan dat je aan het rekenen bent. En je vergeet daardoor veel sneller iets. Bij 2Jours staat alles in het pakket! Als je het één aanklikt, heb je het andere ook. Dat is een voordeel.” Op de beurs in Hardenberg is het aannemingsbedrijf in aanraking gekomen met 2Jours. De heren van T.B.G. waren enthousiast. Vervolgens is 2Jours gekomen en hebben ze het programma laten zien. Aan de hand daarvan dacht T.B.G.: “Dat moet hem worden”. T.B.G. heeft op de beurs ook andere calculatiepakketten bekeken. Alwin geeft aan dat die pakketten in zijn ogen duurder of minder gebruiksvriendelijk waren. “Als je een beetje met een computer over weg kunt, kun je het programma van 2Jours ook bedienen. Het is tevens een Webbased applicatie, dus je hebt niets op je eigen pc staan.”


Soepele overstap

De overstap ging erg soepel volgens Alwin Berends. Als voornaamste reden noemt hij de gebruiksvriendelijkheid. “Maar je moet er ook interesse in hebben. Als je dat niet hebt, dan werkt het niet en ga je er ook niet voor zitten.” Die interesse was er bij T.B.G: “We wilden sneller werken en met deze software kon je de tijd verkorten. Tenminste dat was het verhaal. Maar dat hebben ze ook bewezen.”


Pre's 2Jours

“Je kan het programma overal oppakken. Dat is ideaal. De ene keer zit ik op de zaak en de andere keer ‘s avonds thuis.” Alwin Berends calculeert veel ’s avonds. “Ook als er dan iets mis is, bel ik één van de mannen van 2Jours en wordt er direct naar gekeken. Bij een andere firma moet je toch langer wachten. Ten minste dat is mijn ervaring.” Het contact vindt hij erg goed: “Ze passen aspecten aan die ze zelf tegen komen, maar ook als wij eventueel iets tegen komen. Dat loopt prima.” Het 2Jours calculatieprogramma is volgens Alwin makkelijk te bedienen en overzichtelijk. “De lay-out van het programma is goed. Je hoeft niet te zoeken naar iets wat je nodig hebt. En je kunt in het projectblad precies zien wat je berekend hebt, waar je winst zit en wat je marges zijn. Dat werkt prettig.”

Een ander voordeel is dat je altijd up-to-date bent zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. “Het programma wordt steeds vernieuwd. Als iemand iets tegen komt, wordt het vernieuwd, als ze zelf iets tegenkomen wordt het veranderd. Dat werkt gewoon goed”, aldus Alwin Berends. “Daarnaast heb je niets meer op je eigen computer staan. Mocht je eigen computer crashen dan ben je niet alles kwijt. Je hebt dus minder risico dat je al het uitgevoerde werk kwijt raakt.”


50% tijdwinst

Alwin merkt dat het calculeren met 2Jours tijdwinst oplevert: “Het ligt er aan wat je moet uitrekenen, maar als je uitgaat van een standaard uitbouw (van 3 bij 6) was ik met Excel zo’n 5 tot 6 uur bezig. Nu is dat binnen een paar uurtjes klaar. Dat scheelt een heleboel tijd. We hebben te maken met heel veel verschillende projecten, maar de grote lijnen staan er gewoon in en dat klopt allemaal.” Hij spreekt enthousiast over de combimodule: “Je klikt combi metselwerken aan en alles wat je nodig hebt staat er in. Soms staat er iets in wat je niet nodig hebt, dat haal je gemakkelijk weg. Je vergeet eigenlijk niets.”


Pro versie

T.B.G. maakt gebruik van de PRO versie van 2Jours. Dit is het meest uitgebreide pakket. En om die reden heeft het bouwbedrijf ook voor deze versie gekozen. “Hier kun je alles mee maken wat je wilt en dan heb je het compleet. We hebben ook naar het basispakket gekeken. Maar dat scheelde financieel te weinig.”


Toekomst voor T.B.G. bv met 2Jours

In de toekomst zal het aannemingsbedrijf zeker gebruik blijven maken van 2Jours. “Dat is één ding dat zeker is”, aldus Alwin Berends. “Voor de toekomst hopen we verder dat de markt nog wat aantrekt. We willen graag zo doorgaan als nu. We hebben inmiddels twee andere markten aangeboord.” T.B.G. is partner van een serrebedrijf. Waarbij kwaliteit belangrijk is voor hen. Sinds twee jaar zijn ze ook dealer van kunststof kozijnen. Daarvoor kunnen ze de combi- en kozijnmodule van 2Jours goed gebruiken.